Matkustusaika
22.05.2021
Keväisen taideretkemme pääkohde, lauantaina 22.05.2021 on Mäntässä sijaitseva Serlachius -museo Gösta, jonka korkeatasoiset näyttelyt ovat aina suomalaisen taide – elämän puheenaiheita.
Toukokuun puolivälissä avautuva näyttely A Visual Protest esittelee laajasti maailman kuuluisimman ja arvoituksellisimman katutaiteilijan Banksyn taidetta ja on ensimmäinen Suomessa nähtävä Banksy-näyttely. Banksy. A Visual Protest -näyttelyssä nähdään erityisesti Banksyn varhaistuotantoon kuuluvia teoksia: grafiikkaa ja levynkansia. Näyttelyä täydentää multimedia hänen eri puolille maailmaa tekemästään katutaiteesta.
Museossa avautuu maaliskuussa kaksi muutakin mielenkiintoista näyttelyä:
Santeri Tuorin, Posing Time – näyttely joissa taiteilijan video- ja valokuvateokset rakentuvat kollaasien tavoin yhdistelmästä värillisiä ja mustavalkoisia kuvia. Tuorin teoksia on verrattu romanttisen maisemataiteen klassikoihin. Toinen maaliskuun uutuusnäyttelyistä on Jani Leinonen, Totuus – The Truth , joka on vuosisatoja vanhoilla lasimaalaustekniikoilla toteutettu maaginen tilateos. Se on myös sukellus propagandan ja manipuloinnin pitkään historiaan – ja värikkääseen nykyisyyteen.
Katso tästä näyttelyiden esite pdf-muodossa!
Menomatkalla pysähdymme Rönnvikin viinitilalla aamukahville ja siellä meillä on myös mahdollista ostaa paikallisten tuottajien juustoja ja muita tuotteita.
Vierailemme Juupajoella, Korkeakosken partaalla sijaitsevassa ja harvojen tuntemassa Koskenjalan kenkä– ja nahkamuseossa, joka avattiin yleisölle vuonna 1985 vanhaan korko– ja lestiverstaaseen. Opastettu kierros kertoo tämän aikanaan merkittävän kenkätehtaan ja paikallisen työnantajan vaiheista 1800-luvun lopulta 1980-luvulle saakka, jolloin toiminta lopetettiin.
Ohjelma
Klo 07.30 Lähtö Kiasman edessä olevalta Tilausliikenteen pysäkiltä Lehtimäen tilausbussilla kohden Mänttää.
Klo 09.30 Saavumme Rönnvikin viinitilalle Laitikkalaan. Aamukahvi ja suolainen kahvileipä. Mahdollisuus tehdä ostoksia tilan puodissa.
Klo 10.15 Matkamme jatkuu läpi kauniiden ja vaihtelevien keskisuomalaisten maisemien Juupajoelle.
Klo 11.30 Opastettu kierros Korkeakosken partaalla sijaitsevassa Koskenjalan Kenkä – ja Nahkamuseossa.Kierroksella kuulemme mm. teollisen kengänteon unohdetusta uranuurtajasta Edward Walleniuksesta, joka perusti ensimmäisen nahkatehtaansa Korkeakoskelle vuonna 1894, jossa hän aloitti pari vuotta myöhemmin myös teollisen kenkien valmistuksen. Aamulehden kirjoituksessa kesällä 1898 kerrotaan, että kenkätehdasta varten oli rakennettu 760 neliömetriä käsittävä tehdas, työkoneita oli 80, joista 24 erilaatuista ja korkuista neulomakonetta. Muutkin olivat toinen toistaan nerokkaampia erikoiskoneita. Vuoden 1899 alussa Wallenius muutti tehtaansa osakeyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Finska Sko- och Läderfabriks Aktiebolag – Suomen Kenkä- ja Nahkatehdasosakeyhtiö.
Yhtiö koki monenlaista 1900 – luvun alun tuulisina vuosina sekä kansalaissodan aikana. 1920 – luvulla alkaneet tappiollisen vuodet johtivat tehtaan myymiseen Emil Aaltoselle 1926 ja Korkeakosken Kenkätehdas jatkoi toimintaansa Aaltos – yhteymän osana 1980 – luvulle saakka. Koskenjalan kenkä – ja nahkamuseo avattiin yleisölle vuonna 1985 tehtaan vanhaan korko – ja lestiverstaaseen. Museossa on kattava näyttely, yli toistatuhatta kenkäparia ja lisäksi työkaluja, valokuvia sekä koneita. Kertomuksia menneestä valottavat museon teemanäyttelyt, joiden myötä mennään Tehtaaseen töihin sata vuotta sitten ja kenkien korot kertovat ajasta ja muutoksesta pompadourista stilettiin. Pula-ajan luovasta kekseliäisyydestä kertoo Korviketta kengässä -osio. Lähihistoriasta kertovat presidenttien Mauno Koiviston ja Tarja Halosen jalkineet sekä Riitta Uosukaisen ja Anneli Jäätteenmäen kengät. Halukkailla on mahdollisuus ajan ja kunnon salliessa kävellä katsomaan n 400 metrin päässä sijaitsevaa luonnonnähtävyyttä Juupajoen rotkoa, joka on Juupajoen tunnetuin luonnonnähtävyys. Jääkauden myötä syntynyt syvä raviini on mahtavan kosken alapuolella aivan vanhan teollisuus – ja kulttuurimiljöön sydämessä.
Klo 12.45 Jatkamme kohden Mänttää ja Serlachius –museota.
Klo 13.40 Aloitamme Serlachiuksen vierailumme lounaalla Göstan ravintolassa. Tarjolla on Kartano-menu (sis. 3 ruokalajia), ruokajuomana vesi. (Ruokarajoitteet huomioidaan, ilmoitus matkatoimistoon viimeistään 1 vko ennen matkaa )
Klo 15.00 Tutustuminen Göstan näyttelyihin museon asiaansa perehtyneiden oppaiden johdolla.
Klo 16.00 Omatoimista tutustumista esillä oleviin teoksiin sekä museon kauniiseen piha- ja puistoalueeseen, jossa myöskin esillä kausittain vaihtuvaa kuvanveistotaidetta.
Klo 16.40 Lähdemme bussilla Mäntän keskustaan tutustuaksemme oppaan johdolla sen kauniiseen kirkkoon.
Mäntän seurakunta erotettiin Vilppulasta vuonna 1921 ja kunta vuotta myöhemmin. Itsenäisen seurakunnan perustamisen yhtenä edellytyksenä oli G. A. Serlachius Oy:n päätös rakennuttaa ja lahjoittaa seurakunnalle oma kirkko. Niinpä yhtiö rakennutti kirkon omalla kustannuksellaan. Mäntän arkkitehti W. G. Palmqvistin suunnittelema kivikirkko valmistui vuonna 1928 – Rakennukseen mahtuu noin 450 henkeä. Kirkko on pohjaratkaisultaan ristinmuotoinen ja se edustaa tyyliltään lähinnä pohjoismaista uusbarokkia. Kellotapulin korkeus on 37 metriä ja kirkkosalin kupoli on 13 metriä lattiatasosta. Mäntän kirkon erityispiirre on runsas taiteen käyttö sisustuksessa. Alttaritaulun on maalannut Alvar Cawén. Taulu esittää Mariaa ja Jeesus-lasta lampaiden ympäröimänä. Se on paikallinen tulkinta jouluevankeliumista. Mallina ollut mänttäläinen nainen istuu lapsi sylissään Joenniemen kartanon lampaiden ympäröimänä. Maalauksen värien pehmeät pohjasävyt on otettu luonnosta. Alttaritaulun sivuilla olevat lasimaalaukset ovat myös Alvar Cawénin työtä, kun taas urkuparven lasimaalauksen on tehnyt Eric O. W. Ehrström. Kirkko on museoviraston suojelukohde.
Hannes Autereen yhteensä 35 puuveistosta ovat kansanomaisia kristinuskon, kirkollisen elämän ja historian kuvauksia. Alttarikaiteen puureliefit kuvaavat Jeesuksen elämänvaiheita. Saarnatuolin aihepiiri esittää kirkollista elämää, jota Autere on höystänyt huumorilla. Raamatun tapahtumat ja sen henkilöhahmot ovat joidenkin veistosten aiheita. Neitsyt Maria Jeesus-lapsi sylissään, Pietari avaimineen sekä neljä evankelistaa ovat saaneet paikkansa saarnatuolin kaiteessa. Katoksen päällä on Ihmisen Poika käsissään Jumalan sanan kaksiteräinen miekka. Urkuparven kaiteen yhdeksän reliefiä kuvaavat Suomen kansan muinaista elämää ja työntekoa
Klo 17.30/17.45 Lähtö kohden Helsinkiä. Tarvittaessa lyhyt jaloittelutauko Hämeenlinnan moottoritien varren huoltoasema – kahvilassa.
Klo 21.00 Saapuminen Helsinkiin, Kiasman edessä olevalle Tilausliikenteen pysäkille.
Matkapaketin hinta: 195 € / henkilö
Hintaan sisältyy:
- kuljetus Lehtimäen 67 -paikkaisella tilausbussilla Helsinki– Juupajoki– Mänttä / Mänttä – Helsinki, paluu moottoritietä Tampereelta alkaen (tarvittaessa pienempi bussi mahdollinen)
- Kahvi + suolainen leivonnainen Rönnvikin viinitilalla.
- Kartanon lounas, 3 – ruokalajin menu, ruokajuomana vesi, kahvi / tee Gösta-museon ravintolassa (min 25 henkilön ryhmille)
- Opastetut kierrokset Koskenjalan Kenkä – ja Nahkamuseossa, Serlachiuksen Gösta – museossa sekä Mäntän kirkossa
Lisätiedot ja varaukset:
Etelämatkat/Liisa Huhtala 050 572 2197 tai liisa.huhtala@etelamatkat.fi