Matkustusaika
04.07.2023 - 07.07.2023


Puutarhamatka vie keskelle kauneinta Cotswoldin aluetta; ihastuttavia puutarhoja, somia pikkukyliä ja upeita maisemia. Matkan kokokohta on vierailu kuningas Charlesin kotipuutarhassa Highgroven tilalla. Tilaa hoidetaan luonnonmukaisesti ja kestävästi. Highgroven puutarhat on suunniteltu, kuten kuningas sanoo, ”ne ilahduttavat silmää ja ovat sopusoinnussa luonnon kanssa”. Tervetuloa mukaan!

Ohjelma:

4.7. tiistai Waterperryn ja Sudeleyn puutarhat

Klo 06:00 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tapaatte matkaemäntä Tuula Kannisen. Klo 08:00 Lähtö Finnairin lennolla Lontooseen. Saapuminen Lontoon Heathrown lentoasemalle klo 09:10. Opas Marjo Sanderson on ryhmää vastassa tuloaulassa. Ajamme lentoasemalta noin tunnin
matkan ensimmäiseen vierailukohteeseen. Waterperry Gardens oli 1900-luvulla naisten puutarhaopisto, jonka entinen opettaja ja oppilas ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana muokanneet maagiseksi paikaksi. Kolmen hehtaarin alue sisältää kauniisti maisemoituja koristepuutarhoja, mahtavia kukkaistutuksia, pensaita ja puita, laadukkaan kasvikeskuksen ja puutarhakaupan. Puutarhan hiljaista aluetta hallitsee Viisauden lamppua kantava tyttöpatsas. Mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun. Jatkamme matkaa ja ajamme Cotswoldin luonnonsuojelualueelle ja näemme kuvankauniin
Cotswoldin alueen. Se tunnetaan pienistä idyllisistä kylistä ja keltaisesta hiekkakivestä, jota käytetään niin kiviaidoissa kuin taloissa. Poikkeamme jaloittelemaan viehättävään Bufordin kylään. Retkemme jatkuu ja ajamme tunnin verran vanhaan, kuvaukselliseen linnapuutarhaan. Sudeley Castle on ainoa yksityinen linna, jonne on haudattuna kuninkaallinen, Henrik VIII:n kuudes ja viimeinen vaimo kuningatar Katherine Parr. Sudeleyn linnan historia pitää sisällään useita tarinoita kuninkaallisista. Sudeleyn linnaa ympäröi kymmenen palkittua puutarha-aluetta kuuden hehtaarin alueella. Nykyinen linnan alue koostuukin enemmän puutarhasta kuin itse linnasta. Sisällissota tuhosi linnan päättäen sen loistokkaimman ajan. Nykyinen omistaja, Lady Ashcombe asuu poikansa, tyttärensä ja heidän perheidensä kanssa linnassa. He tekevät kaikkensa pitääkseen hyvää huolta tästä 1400 -luvun rakennuksesta ja sen mahtavasta puutarhasta. Vierailun jälkeen ajamme Cheltenhamiin ja majoitumme kolmeksi yöksi. Illallinen.

Hotelli Leonardo Cheltenham **** (paikallinen luokitus)

Gloucester Rd, Cheltenham
Hyvätasoinen hotelli, jossa on ravintola, baari, sauna, uima-allas. Cheltenhamin keskustaan on
n. 5 km. Hotellissa on 122 huonetta, joissa on hiustenkuivain, tv, talletus, kahvin/teenkeitin,
silitysvälineet, wifi. Katso hotellin nettisivut täältä.

5.7. keskiviikko Cotswold
Aamiainen. Tämä päivä on varattu Cotswoldin alueeseen ja sen lumoaviin puutarhoihin. Lyhyiden ajomatkojen sisällä on paljon kaunista nähtävää. Ensimmäisenä vierailemme Hidcote Manor Gardens -puutarhassa. Se oli hortikulturisti Lawrence Johnstonin luomus. Arts & Crafts – liike oli johtava taidesuuntaus vuosina 1880 – 1910 ja vaikutti voimakkaasti Iso-Britannian käsityötaiteeseen, arkkitehtuuriin, sisustustaiteeseen ja jopa puutarhasuunnitteluun. Amerikkalainen Lawrence Johnston loi Arts & Crafts puutarhansa keskelle Cotswoldin maaseutua, kukkuloiden ja laaksojen keskelle. Puutarhassa on sarja erilaisia pienempiä puutarhoja – ”huoneita”, jotka on liitetty maisemallisesti toisiinsa. Pitkät puistokäytävät ovat erilaisten kasvien reunustamia. Arts & Crafts taidetta parhaimmillaan! Hidcote Manor on nykyään National Trustin, kansallisen kulttuurisäätiön omistuksessa. Seuraava puutarha on parin minuutin matkan päässä ja tunnettu erityisesti ruusuistaan. Kiftsgate Court Gardens -puutarha on herkkä, kolmen naisen luomus kolmessa polvessa; tytär, äiti ja isoäiti. Sukupolvien nuorin Anne Chambers on sen nykyinen omistaja. Puutarha on henkeäsalpaavan kaunis, normaalisti heinäkuun alussa parhaimmillaan, jolloin ruusut tuoksuvat ihanasti. Valkoinen on paljon käytetty väri tässä kauniissa puutarhassa. Molemmissa aamupäivän vierailupaikoissa on mahdollisuus ruokailuun tai kahvitaukoon. Iltapäivällä jatkamme Broadway tornille. Broadway tornia käyttivät taiteilijat kesämökkinään 1800 -luvun lopulla. Tunnetuin heistä oli William Morris, joka tunnetaan Arts & Crafts – taiteesta. Morrisin töitä on kuuluisan tavaratalon Libertyn kankaissa. Kukkulalta avautuvat mahtavat maisemat yli seitsemän kreivikunnan. Ne, jotka haluavat kiivetä torniin, näkevät 16 kreivikuntaa sadan kilometrin säteellä (torni lisämaksusta). Kiipeilyn sijaan voi nauttia vaikkapa iltapäiväteetä Morris & Brown kahvilassa. Jatkamme matkaa läheiseen Bourton-on-the-Waterin viehättävään kylään. Windrush -joki virtaa kirkasvetisenä keskellä kylää. Kaupat ja teehuoneet odottavat asiakkaitaan. Palaamme illaksi hotelliin. Illallinen.

6.7. torstai Kuningas Charlesin Highgrove

Aamiainen. Matkamme pääkohde on vierailu Highgrovessa, kuningas Charlesin kotipuutarhassa, jota hän on lämmöllä hoitanut 40 vuoden ajan. Kuninkaalla on paljon ajatuksia ja ideoita ekologisesta puutarhanhoidosta ja hän mielellään neuvottelee asioista puutarhureidensa kanssa. Kuningas Charles on suuri luomuviljelyn kannattaja ja puolestapuhuja. Puutarhat kattavat yhteensä 15 hehtaarin alueen ja kaikki hoidetaan luonnonmukaisesti; mm. lämmitys hoidetaan puupelleteillä ja maalämmöllä, suurin osa sähköstä tulee aurinkopaneeleista, sadevettä käytetään kasteluun, kompostit on valmistettu paikan päällä, kanat vaeltelevat hedelmäpuiden alla ja linnuille on kaksi suihkulähdettä. Tutustumme Highgroven puutarhaan, jonka jälkeen nautimme Highgroven herkullisen perinteisen iltapäiväteen ja korvaamme sillä lounaan. Iltapäiväteen jälkeen on aikaa tehdä ostoksia puutarhamyymälässä. Kuninkaallisen vierailumme jälkeen palaamme kokemuksista rikkaina takaisin hotelliin. Illallinen.

Huom! Highgroven heinäkuun vierailut vahvistetaan helmikuussa.

7.7. perjantai Windsorin linna

Aamiaisen jälkeen otamme matkatavarat mukaan ja lähdemme kohti Windsoria. Ajoaika on noin 1,5 tuntia. Windsorissa vierailemme kaupungin keskellä sijaitsevassa maailman suurimmassa asutussa linnassa, Windsorin linnassa. Kuninkaaksi tulonsa jälkeen Charles on asunut paljon linnassa, jonka puistonhoitajan tittelin hän peri isältään prinssi Philipiltä. Myös prinssi William perheineen sekä prinssi Andrew asuvat Windsorin kaupungissa.
Vierailemme linnan valtiosaleissa, jotka ovat vieläkin käytössä erilaisissa juhlatilaisuuksissa ja valtion vastaanotoilla. Windsorin linnan St. George kappelissa on edesmenneen kuningattaren, Elisabeth II:n ja hänen miehensä hauta. Pienessä sivukappelissa on myös George VI:n ja kuningataräiti Elisabethin haudat. Juhlallisen vierailumme lopuksi nautimme lounaan, perienglantilaisen fish & chips annoksen, joka palauttaa meidät tavalliseen englantilaiseen elämään.
Kuljetus Heathrown lentoasemalle ja lähtöselvitys.
Klo 16:10 Lähtö Finnairin lennolla Lontoosta ja saapuminen Helsinkiin klo 21:00.

Hinta 1595 €/hlö/2h huoneessa
Yhden hengen huoneen lisämaksu 280 euroa.
Hintaan sisältyy
– Finnairin lennot Helsinki – Lontoon – Helsinki turistiluokassa
– 23 kg ruumaan menevää matkatavaraa ja 8 kg käsimatkatavaraa
– kolmen yön majoitus, saunan ja uima-altaan käyttö
– matkaohjelman mukaiset kuljetukset ja retket
– 3 aamiaista, 1 lounas, 1 iltapäivätee, 3 illallista
– sisäänpääsymaksut puutarhoihin ja nähtävyyksiin
– suomenkielisen oppaan palvelut
– lentokenttämaksut, paikalliset verot
Hintaan ei sisälly
– Broadway tornin sisäänpääsymaksu ylös torniin
– ruokajuomat
– matkavakuutus **suositellaan**
Matkaohjelma sitoumuksetta. Hinnat edellyttävät minimilähtijämäärää. Pidätämme oikeuden ohjelman sisällön muuttamiseen force majeure -tilanteissa. Britanniaan matkustettaessa tulee olla passi. Matka on laskettu 17.1.23 valuuttakurssien mukaan. Hinta tarkistetaan kuluttajaviranomaisen ohjeiden
mukaan 6 viikkoa ennen matkaa.

Varaukset ja tiedustelut: Resviaria 0440 477 070 tai info@resviaria.com