Matkustusaika
27.09.2024 - 30.09.2024


Tällä matkalla tutustumme kahden eri aikakauden Tarttoon; Ella Kannisen vapaan Viron Tarttoon sekä historioitsija Jaak Viiresin Neuvosto-Viron Tarttoon. Kuulemme mielenkiintoisia tarinoita samalla kun tutustumme Tarton historialliseen kaupunkiin, yliopistoon ja Ylioppilasseuran taloon. Tartosta käsin teemme maaseuturetken Otepäähän ja Sangasten linnaan.

27.9. perjantai Tartto
Kokoontuminen ja lähtöselvitys Helsingin Länsisatamassa, terminaali 2. Nousu laivaan ja matkatavaroiden vienti ryhmälle varattuihin hytteihin.
Klo 09:00 Eckerö Linen m/s Finlandia lähtee Helsingistä. Meriaamiainen laivalla.
Klo 11:15 Saapuminen Tallinnaan. Bussi ja suomenkielinen opas Jaak Viires odottavat terminaalin pysäköintialueella. Lähdemme kohti yliopistokaupunki Tarttoa., joka on yksi viron vanhimmista kaupungeista. Ensimmäiset tiedot kaupungista ovat vuodelta 1030, kun Kiovan suurruhtinas Jaroslav Viisas voitti tsuudien armeijan ja perusti uuden linnoituksen nimellä Jurjev. Vuonna 1224 Tarton valloittivat saksalaiset ristiretkeläiset ja vuodesta 1280 Tartosta tuli Hansaliiton jäsen.
Vuosi 1632 on tärkeä, sillä silloin perustettiin kuningas Kustaa II Adolfin määräyksestä Tarton yliopisto, sen aikaiselta nimeltään Academia Gustaviana. Nykyään Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja tärkein tiede- ja yliopistokaupunki.
Matkalla Tarttoon nautitaan lounas.
Tartton saavuttua teemme kiertoajelun, jonka aikana nähdään viehättävän hansakaupungin historiallisia rakennuksia ja tunnetuimpia nähtävyyksiä, mm. Eliel Saarisen suunnittelema Paavalin kirkko. Vierailemme myös Viron Laulujuhlien museossa. Majoittuminen hotellii Dorpatiin.

Ella Kanninen

28.9. lauantai Tarton yliopisto ja lisämaksullinen balettiesitys
Aamiaisen jälkeen vierailemme Tarton yliopistossa ja sen taidemuseossa. Taidemuseo sijaitsee yliopiston historiallisessa päärakennuksessa. Museon kiehtova sisustus on Pompeiji-tyylistä. Antiikkihenkisen perusnäyttelyn muodostavat veistokset; kreikkalaisen, klassisen ja hellenistisen taiteen parhaiden töiden alkuperäiskoossa olevat kipsijäljennökset. Nähtävillä on myös vanohja alkuperäisesineitä kuten kolikkoja, maljakkoja, savilamppuja ja nuolenpääkirjoitustauluja. Erityisen mystinen paikka on museon osana toimiva muumiokammio, jossa on aito egyptiläinen muumio. Retkellä kuullaan entisten oppilaiden, Ella Kannisen ja Jaak Viireksen, tarinoita oman aikakauden yliopistosta.
Kävelykierroksella näemme historiallisen Raatitorin sekä Toomemäen. Retkellä poikkeamme myös nykyiselle Ylioppilasseuran talolle, jossa vuonna 1920 solmittiin Suomi-Venäjä rauhansopimus. Lounas päivän aikana.

Klo 19:00 Illalla mahdollisuus lähteä lisämaksulliseen balettiesitykseen. Vanamuine teatterissa on Dangerous Liaisons, Valheet ja viettelijät, baletin ensi-ilta. Italialainen koreografi Giorgio Madia on ohjannut Joseph Haydenin musiikkiin tarinan kahdesta ranskalaista aristokraatista, jotka nauttivat toistensa päihittämisestä, juonitteluverkostosta ja viattomien manipuloinnista. Baletti on aistillinen viettelyn, himon ja koston peli. Liput 42 – 52 € + 5 € tilausmaksu.

29.9. sunnuntai Otepää ja Sangasten linna
Aamiainen. Tänään teemme maaseuturetken ja vierailemme mm. suomalaisille hiihdon ystäville tutussa Otepäässä. Poikkeamme Otepään kirkossa, jossa vuonna 1886 vihittiin Viron sini-musta-valkoinen lippu, silloin Viron Ylioppilasseuran lippuna. Näemme kuuluisan hiihtokeskuksen, Dalai Laman vierailun muistomerkin sekä Käärikun luonnonkauniin urheilukeskuksen, jossa vuonna 1964 kävi hiihtämässä presidentti Urho Kekkonen. Retken päätteeksi käymme kauniissa Sangasten linnassa. Kreivi Magnus von Berg, 1800 -luvun lopun kartanonherra, matkusteli paljon ja kävi Bamoralissa ja Windsorissa. Nämä linnat ovat olleet esikuvina, kun Sangasten linnaa suunniteltiin. Linna valmistui vuonna 1881 ja siinä on 99 erilaista huonetta ja tilaa. Suurempi huonemäärä sai olla vain tsaarilla. Vierailemme linnassa ja sen viereisessä museossa. Lounas retken aikana.

Jaak Viires

Jaak Viires

30.9. maanantai Põltsamaa
Aamiainen. Aamupäivällä vapaa-aikaa Tartossa.
Lähdemme kohti Tallinnaa. Matkalla poikkeamme Põltsamaan linnan viinikellarissa. Maistamme Viron parhaimpiin kuuluvia viinejä ja tutustumme linnaan, joka aikoinaan oli Liivinmaan Ritarikunnan keskusta ja tärkeä paikka Viron itsenäistymisen historiassa. Matka jatkuu Tallinnaan. Kevyt lounas päivän aikana.
Kuljetus satamaan ja lippujen jako. Nousu laivaan ja matkatavaroiden vienti ryhmälle varattuihin hytteihin.
Klo 18:30 Lähtö Eckerö Linen m/s Finlandialla Tallinnasta.
Buffetpäivällinen laivalla hanajuomin.
Klo 21:00 Saapuminen Helsingin Länsisatamaan.

Hinta 660 €/hlö/2h huoneessa
Yhden hengen huoneen lisämaksu 120 €.
Hintaan sisältyy

– laivamatkat Helsinki – Tallinna – Helsinki m/s Finlandialla
– hyttejä matkatavaroille meno- ja paluumatkalla
– meriaamiainen menomatkalla
– buffetpäivällinen paluumatkalla
– tilausbussikuljetukset ohjelman mukaan alkaen ja päättyen Tallinnassa
– 3 yön majoitus Tartossa aamiaisella
– neljä lounasta
– sisäänpääsymaksut ja opastukset
– suomenkielisen oppaan ja matkaemännän palvelut Virossa
– EU-päästömaksu, paikalliset verot ja arvonlisävero

Varaukset ja tiedustelut: Resviaria asiakaspalvelun tavoittaa maanantaista perjantaihin kello 9-13 numerosta 0440 477070.
Muina aikoina laita viestiä info@resviaria.com