Lukijamatkat

Matkustusaika
08.12.2019 - 11.12.2019

Matkakohde
pariisi


Joulun alla Loire -joen laakson mahtavat linnat pukeutuvat jouluasuun. Ne kertovat joulun vietosta ja joulun perinteistä omalla tavallaan. Mahtavien linnojen taidokkaat jouluaiheiset lavastukset ja mittavat koristelut ovat kerrassaan upeita, ja linnojen putiikit ovat oivia paikkoja mitä omaperäisimpien joululahjojen hankkimiseen. Linnojen koristelut vaihtuvat vuodesta toiseen eri teemoja noudatellen.
Jouluinen Pariisi on täynnä valoa, suurten tavaratalojen edessä on myyntikojuja ja kauniit jouluiset näyteikkunat hurmaavat. Matkallamme on upea mahdollisuus hankkia erilaisia joululahjoja ja ranskalaisia herkkuja pukinkonttiin.

Eeva-lehden lukijamatkalla matkaemäntänä Tuula tai Ella Kanninen.

Matkaohjelma

1. päivä sunnuntai 8.12.2019
Lento 09:25 Helsingistä Pariisiin. Lentokentällä suomenkielinen opas vastaanottaa ryhmän ja ohjaa ryhmän bussiin ja matka kohti Loiren laaksoa ja Toursin kaupunkia alkaa. Matkan varrella pysähdys Chartresin kaupungissa kevyelle lounaalle, ja tutustumiskierros keskustassa ja katedraalilla.
Chartres on perustettu Eure –joen varrelle n. 90 km Pariisista lounaaseen, ja kaupungin alueelta on löydetty jäänteitä asutuksesta niin kaukaa kuin esihistoriasta saakka. Parhaiten kaupunki tunnetaan kuitenkin huikaisevasta katedraalistaan ja Chartres onkin katolisen maailman yksi tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.
Notre-Dame-de-Chartresin katedraali on pyhitetty nimensä mukaisesti Neitsyt Maarialle. Se on rakennettu kukkulan laelle keskelle Chartresia ja kohoaa siitä mahtavasti kaupungin ylle. Katedraalin onkin todettu olevan hienoin goottilaistyylinen kirkko koko Ranskassa ja enemmänkin, sen sanotaan olevan rakennustaiteen suurimpia luomuksia koko maailmassa. Tämä UNESCON maailmanperintölistalle kuuluva katedraali valmistui vuonna 1230 ennätysajassa, vajaassa 40 vuodessa suoritettujen rakennustöiden jälkeen. Katedraalissa on tehty vuodesta 2009 vuoteen 2016 mittavia restorointitöitä, joiden tuloksena katedraali on nyt entistäkin loisteliaampi.
Lounaan jälkeen jatketaan matkaa Loiren laaksoon, jossa pysähdymme paikalliselle viinitilalle maistamaan seudun Vouvray-kuohuviiniä. Jatkamme täältä Toursiin jossa majoitumme.
Tours on noin 140 000 asukkaan kaupunki keski-Ranskanssa, keskellä Loiren laakson kuuluisien linnojen ja herkullisten viinien seutua, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Pariisista. Kaupunki on sekoitus vanhaa ja uutta, charmikkainta puolta monen mielestä edustaa sen historiallinen keskusta ja vanha kaupunki ”Vieux Tours”. Nähtävyyksiä esim. historiallinen Saint-Gatienin katedraali, kuninkaanlinna, arkkipiispojen palatsi ja Saint-Martinin basilika.
Opastettu kävelykierros Toursin historiallisessa keskustastassa. Ilta vapaata aikaa.

2. päivä maanantai 9.12.2019 – Langeais, Azay-le-Rideau ja paikallista käsityöläisperinnettä
Aamiaisen jälkeen ajetaan 25 km päähän Langeaisin pikkukaupunkiin. Château de Langeais on pieni keskiaikainen linna, jonka suuri yleisö tuntee huonosti, varsin harmillisesti, sillä siellä on yksi Loiren laakson komeimmista huonekalu- ja seinävaatekokoelmista. Linna sijaitsee Langeais’n pikkukaupungin sydämessä ja on rakennettu 1400 -luvun puolessa välissä. Château de Langeaisin keskiaikaisen innoituksen mukaan somistetun puutarhan ylle nousevalta terassilta avautuvat upeat näköalat Loirejoelle. Joulua 2018 Château de Langeais juhlisti ihastuttavilla valoleikeillä.
Linnavierailun jälkeen lounas.
Seuraavaksi ajetaan Azay-le-Rideaun kylään, jonka linna on yksi Loiren laakson mahtavimpia. Se on käynyt viime vuosina läpi valtavan restaurointioperaation, jonka aikana uudistettiin sen ulkokatto ja runkorakenteet, sekä kunnostettiin veistokset ja restauroitiin tornikoristeet. Château d’Azay-le-Rideau on ”Loiren laakson romantismin helmi”. Vuonna 2018 Azay-le-Rideaun linnassa juhlistettiin joulua tarjoamalla vierailijoille erilaisia jouluherkkuja-Gourmet -joulu!
Lyhyen ajomatkan päässä linnasta sijaitsee perinteinen korinpunonta-ateljee. Siellä on valmistettu korituotteita niin ammattilaisten kuin tori-shoppailijoiden käyttöön jo 1800 -luvun puolesta välistä alkaen. Kaikki tehdään paikan päällä, koripajukasvatuksesta sen kuivatuksen ja punonnan kautta lopulliseen tuotteeseen. Loppupäivä vapaa-aikaa, jolloin voi piipahtaa, vaikka Toursin joulumarkkinoilla!

3. päivä tiistai 10.12.2019 – elegantti Château de Chenonceau, renessanssin jalokivi Château de Chambord ja Pariisi
Aamiaisen jälkeen pakataan matkatavarat bussiin, sillä illaksi saavutaan jo Pariisiin. Alkajaisiksi vieraillaan kuitenkin verrattomassa Chenonceaun linnassa, jossa takkatulet räiskivät ja huoneet ovat täydellisesti sisustetut. Kaunis linna on rakennettu Cher-joen ylle 1500 –luvun alussa. Chenonceauta kutsutaan kuuden naisen linnaksi sillä neljän vuosisadan ajan eri kuninkaiden aviopuolisot ja mielitietyt ovat asuneet täällä ja jättäneet jälkensä linnan arkkitehtuuriin. Esimerkiksi Henrik II puoliso Poitiersin Diane laitatti sinne linnaa ja joenlaitaa kaunistuttavan suuren puiston. Nykyisin linna on yksityisomistuksessa ja täysin sisustettu. Siellä on huomattava kokoelma renessanssiaikaisia huonekaluja ja 1500- 1600- luvun seinävaatteita sekä maalauksia.
Oleellinen osa Chenonceaun linnaa ovat myös sen mahtavat, suuren ranskalaisen perinteen mukaiset puutarhat, joissa kukkii noin 130000 kukkaa ja kasvia. Puutarhat eivät joulukuussa ole loistossaan, mutta siellä puuhailevat taiteilijafloristit valmistavat upeita luomuksia joulukoristeiksi. 2018 joulun teemana olivat sitrushedelmät, Katariina de Medicis’n kunniaksi, joka on ollut yksi linnan valtijattarista ja toi sitrushedelmät Italiasta Ranskaan. Vuonna 2019 hänen syntymästään tulee kuluneeksi 500 v. Lounas päivän aikana.
Chenonceausta ajetaan Chambordiin, jonka linna on verraton näyte ranskalaista renessanssia. Château de Chambord on Loiren laakson suurin linna, jonka rakennustyöt aloitti François I saavuttuaan takaisin Italiasta. Linnassa on kaikkiaan 440 huonetta, 365 ikkunaa ja 83 portaikkoa. Suurin ylpeys ovat Leonardo da Vincin käsialaa olevat kaksoiskierreportaat keskellä linnaa, ne ovat niin leveät, että ylös voi ratsastaa hevosella! Linna ei ole kalustettu mutta pääportaikko on nähtävä ja ennen Pariisiin lähtöä saamme siellä myös viininmaistajaiset.
Pariisiin saavutaan illansuussa, majoittuminen hotelliin. Ilta vapaa aikaa Pariisissa.

4. päivä keskiviikko 11.12.2019
Aamulla ajetaan metrolla Notre Damen katedraalille, jossa vieraillaan. Katedraalilta alkaen tehdään opastettu kävelykierros katedraalin ympäristöön sekä latinalaiskorttelissa. Notre Damen katedraali sijaitsee Ile de la Citéllä, joka on Pariisin kehto, muinainen Lutesia. Sen ympärille nykyajan Pariisi on vuosisatojen kuluessa kasvanut. Opas kertoo korttelin historiasta ja nykypäivästä, johdattaa vanhoille kaduille ja Notre-Damen katedraalille. Latinlaiskorttelissa on säilynyt keskiaikainen tunnelma ja sieltä löytyy myös romaanisen kauden jäänteintä. Näemme muun muassa kuuluisan Sorbonnen yliopiston sekä Panthéonin-basilikan jonka Ludwig XV rakennutti Pyhän Genevièven kunniaksi paikalla aiemmin olleen vanhan kirkon sijasta.
Lounaan jälkeen eloisa Pariisilainen joulutori Saint Germain des Près, jossa korttelin oma juhlakomitea järjestää lämminhenkisen ja aidon joulutorin yhteistyössä korttelin kauppaiden kanssa.
Kun viimeiset jouluostokset on tehty, palataan hotellille, josta klo 15:00 bussikuljetus CDG:n lentokenttälle ja lento Pariisista Helsinkiin.
Lennot Finnair

8.12. klo 09.25–11.30 Helsinki-Pariisi, AY1573
11.12. klo 19.00–23.00 Pariisi-Helsinki, AY1578

Hinta

Matkan hinta 1495 €/hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Yhden hengen lisä + 115 €

Hinta sisältää:

  • Lennot turistiluokassa Verot ja matkustajamaksut Kuljetukset hyvätasoisella bussilla
  • Suomenkielisen virallisen oppaan palvelut
  • Majoitus 2 yötä Toursissa ja 1 yö Pariisissa aamiaisilla 4 lounasta juomineen
  • 2 viininmaistajaiset
  • Vierailut linnoissa; Château de Langeais, Château d’Azay-le-Rideau, Château de Chenonceau ja Château de Chambord
  • ALV

Varaukset ja lisätiedot

SoileTours Oy, puh. 09-4129344, www.soiletours.com ja anne@soiletours.com